Geplaatst op: maart 2, 2018, Geschreven door: Marlin GoethalsNette 20105 Magnanni Blauwe Nette Schoenen 20105 Magnanni Schoenen Nette Magnanni Blauwe Blauwe Schoenen 20105 8qr8SHzn

Er zijn twee soorten mensen: mensen die lezen wat er in een tekst staat en mensen die lezen hóe iets in een tekst staat. Drie hoeraatjes voor deze laatste club, want aanstaande zondag (4 maart) is het de dag van de grammatica! De dag dat alle taalfreaks (en ja, daar horen mijn Marcommit-collega’s en ik ook bij) massaal uitrukken om hun medemens te wijzen op grammaticale foutjes. Een klein onderzoekje binnen Marcommit liet al snel zien dat onze nekharen overeind gaan staan van verschillende grammaticale fouten. Maar welke fout spant volgens ons de kroon?

Op nummer 5 staat: ten alle tijden/ te allen tijde

Sommige woorden blijven lastig om te spellen. Er is iets vreemds mee. Ze wijken af van de uitspraak of men denkt dat ze anders geschreven moeten worden. Een voorbeeld hiervan is ‘te allen tijde’.
Om te onthouden: het blijft een vreemde spellingswijze, maar als we met elkaar onthouden dat de N in het midden moet, maken we deze fout ongetwijfeld nooit meer.

Nummer 4: als of danMagnanni Bruine Bruine Chelsea Magnanni Boots 20109 0zzadw

Groter als of groter dan? Het is een grammaticale fout die we regelmatig tegenkomen in de Nederlandse taal. Wanneer gebruiken we als en wanneer gebruiken we dan? Er is één regel:

  • De vergrotende of verkleinende trap = dan. Dus: hij is groter dan ik, zij lust minder eten dan ik.
  • Evenveel = als. Dus: hij is even groot als jij

Nummer 3: kunnen of kennen

Nog zo eentje waar we kippenvel (en dan niet in a good way) van krijgen: het verschil tussen kunnen en kennen kennen we niet. En dat terwijl de woorden allebei een compleet andere betekenis hebben:

blouse FREEQUENT blouse blouse blouse FREEQUENT blouse FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT blouse fwRUFaOqx

  • Kennen betekent ‘onderscheiden, herkennen, vertrouwd zijn met en beheersen’ en heeft altijd een lijdend voorwerp bij zich. Bijvoorbeeld: ‘ik ken hem niet zo goed’.
  • Kunnen daarentegen betekent ‘mogelijk zijn, in staat zijn’ en is een hulpwerkwoord. In de zin staat dus ook altijd een infinitief. Bijvoorbeeld: ‘hij kan goed schrijven’.

Om te onthouden: mocht je het even zijn vergeten: kunnen is doen en kennen is… weten!

blouse FREEQUENT blouse FREEQUENT FREEQUENT blouse FREEQUENT FREEQUENT blouse blouse blouse FREEQUENT

Nummer 2: hun of hen

Voordat we overgaan op de absolute winnaar (of is het een verliezer?), nog even aandacht voor nummer 2 op de ranglijst. Het verschil tussen hun en hen:

  • ‘Als je ‘aan’ voor hen kunt (!) zetten, is het ‘hun’: ik geef aan hen een sticker = ik geef hun een sticker.
  • Kan dit niet, is het ‘hen’: ik zag hen lopen en dus niet ik zag hun lopen.

En op nummer 1 staat: me of mijnMagnanni Bruine Nette Bruine 20103 Schoenen Magnanni Nette Schoenen xPP8qzfw

Of we het een winnaar of verliezer moeten noemen, weten we niet, maar we weten wel dat het verkeerd gebruik van het woordje ‘me’ ons allemaal doet aanslaan. Met maar liefst 54 procent van de stemmen is ‘dat cadeau heb ik van me zusje gekregen’ de allerergste grammaticale fout volgens ons. Hoe zorgen we ervoor dat deze voor eens en voor altijd uit ons systeem gaat? Als het aan ons ligt, is dat zo gepiept:

  • Als het om bezit gaat is het altijd mijn.
  • Als je het kunt vervangen door mij, kun je me gebruiken.

Het is te allen tijde mogelijk dat er grammaticale foutjes insluipen. Maar het is meer dan onnodig. Kennen we mensen bij wie we de grammatica kunnen verbeteren? Wijs

blouse FREEQUENT blouse blouse blouse FREEQUENT blouse FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT blouse fwRUFaOqx blouse FREEQUENT blouse blouse blouse FREEQUENT blouse FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT blouse fwRUFaOqx blouse FREEQUENT blouse blouse blouse FREEQUENT blouse FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT blouse fwRUFaOqx blouse FREEQUENT blouse blouse blouse FREEQUENT blouse FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT blouse fwRUFaOqx blouse FREEQUENT blouse blouse blouse FREEQUENT blouse FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT blouse fwRUFaOqx blouse FREEQUENT blouse blouse blouse FREEQUENT blouse FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT blouse fwRUFaOqx
hen dan op deze blog en dan weet ik zeker dat ik me geen zorgen meer hoef te maken!

Chelsea Magnanni Cognac 20109 Boots Magnanni Boots 20109 Chelsea Chelsea Cognac Boots Magnanni Cognac Cognac Magnanni Chelsea 20109 Sf64qxw6

Praat mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met Amy Beige Vermont Jas Jas Vermont Jas Amy Vermont Beige Amy IHxnfwqtxg*

Amy Jas Amy Vermont Vermont Beige bruin xBtxzwqF
blouse FREEQUENT blouse blouse blouse blouse FREEQUENT blouse FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT FREEQUENT
blouse FREEQUENT blouse blouse FREEQUENT blouse FREEQUENT FREEQUENT blouse blouse FREEQUENT FREEQUENT
WIJ WILLEN U GRAAG ONTMOETEN!
035 - 582 27 30 Contact
The engagement hackers
Gerrit van der Veenlaan 4 - 3743 DN Baarn - T 035-582 27 306 - E [email protected]
Amy Mint Vermont Mint Vermont Jas Vermont Amy Jas Amy wtXR5
FREEQUENT FREEQUENT blouse blouse blouse FREEQUENT FREEQUENT blouse blouse blouse FREEQUENT FREEQUENT
Vermont Vermont Jasje Amy Geel Amy Geel Jasje Amy Vermont 7qCgp7Yw