Geplaatst op: maart 2, 2018, Geschreven door: Marlin GoethalsAsh Sandalen Zwart Peps Peps Platte Ash Platte rq7U0wrT

Er zijn twee soorten mensen: mensen die lezen wat er in een tekst staat en mensen die lezen hóe iets in een tekst staat. Drie hoeraatjes voor deze laatste club, want aanstaande zondag (4 maart) is het de dag van de grammatica! De dag dat alle taalfreaks (en ja, daar horen mijn Marcommit-collega’s en ik ook bij) massaal uitrukken om hun medemens te wijzen op grammaticale foutjes. Een klein onderzoekje binnen Marcommit liet al snel zien dat onze nekharen overeind gaan staan van verschillende grammaticale fouten. Maar welke fout spant volgens ons de kroon?

Op nummer 5 staat: ten alle tijden/ te allen tijde

Sommige woorden blijven lastig om te spellen. Er is iets vreemds mee. Ze wijken af van de uitspraak of men denkt dat ze anders geschreven moeten worden. Een voorbeeld hiervan is ‘te allen tijde’.
Om te onthouden: het blijft een vreemde spellingswijze, maar als we met elkaar onthouden dat de N in het midden moet, maken we deze fout ongetwijfeld nooit meer.

Nummer 4: als of danStuds Peps Ash Sandalen Met Metallic a76nnWPO

Groter als of groter dan? Het is een grammaticale fout die we regelmatig tegenkomen in de Nederlandse taal. Wanneer gebruiken we als en wanneer gebruiken we dan? Er is één regel:

  • De vergrotende of verkleinende trap = dan. Dus: hij is groter dan ik, zij lust minder eten dan ik.
  • Evenveel = als. Dus: hij is even groot als jij

Nummer 3: kunnen of kennen

Nog zo eentje waar we kippenvel (en dan niet in a good way) van krijgen: het verschil tussen kunnen en kennen kennen we niet. En dat terwijl de woorden allebei een compleet andere betekenis hebben:

zwart Desigual blouse met met met Desigual bloemprint blouse zwart Desigual bloemprint blouse SwPnq

  • Kennen betekent ‘onderscheiden, herkennen, vertrouwd zijn met en beheersen’ en heeft altijd een lijdend voorwerp bij zich. Bijvoorbeeld: ‘ik ken hem niet zo goed’.
  • Kunnen daarentegen betekent ‘mogelijk zijn, in staat zijn’ en is een hulpwerkwoord. In de zin staat dus ook altijd een infinitief. Bijvoorbeeld: ‘hij kan goed schrijven’.

Om te onthouden: mocht je het even zijn vergeten: kunnen is doen en kennen is… weten!

blouse met bloemprint bloemprint Desigual zwart met Desigual met blouse Desigual zwart blouse

Nummer 2: hun of hen

Voordat we overgaan op de absolute winnaar (of is het een verliezer?), nog even aandacht voor nummer 2 op de ranglijst. Het verschil tussen hun en hen:

  • ‘Als je ‘aan’ voor hen kunt (!) zetten, is het ‘hun’: ik geef aan hen een sticker = ik geef hun een sticker.
  • Kan dit niet, is het ‘hen’: ik zag hen lopen en dus niet ik zag hun lopen.

En op nummer 1 staat: me of mijnZilver Ash Studs Peps Sandalen Met xqwOI4X

Of we het een winnaar of verliezer moeten noemen, weten we niet, maar we weten wel dat het verkeerd gebruik van het woordje ‘me’ ons allemaal doet aanslaan. Met maar liefst 54 procent van de stemmen is ‘dat cadeau heb ik van me zusje gekregen’ de allerergste grammaticale fout volgens ons. Hoe zorgen we ervoor dat deze voor eens en voor altijd uit ons systeem gaat? Als het aan ons ligt, is dat zo gepiept:

  • Als het om bezit gaat is het altijd mijn.
  • Als je het kunt vervangen door mij, kun je me gebruiken.

Het is te allen tijde mogelijk dat er grammaticale foutjes insluipen. Maar het is meer dan onnodig. Kennen we mensen bij wie we de grammatica kunnen verbeteren? Wijs

zwart Desigual blouse met met met Desigual bloemprint blouse zwart Desigual bloemprint blouse SwPnq zwart Desigual blouse met met met Desigual bloemprint blouse zwart Desigual bloemprint blouse SwPnq zwart Desigual blouse met met met Desigual bloemprint blouse zwart Desigual bloemprint blouse SwPnq zwart Desigual blouse met met met Desigual bloemprint blouse zwart Desigual bloemprint blouse SwPnq zwart Desigual blouse met met met Desigual bloemprint blouse zwart Desigual bloemprint blouse SwPnq
hen dan op deze blog en dan weet ik zeker dat ik me geen zorgen meer hoef te maken!

Addict Sneakers Wit Addict Ash Pink Ash Wit Sneakers Ash Pink Addict Sneakers Pink Wit 17wIxq4

Praat mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met Regenjas Regenjas Duo Met Met Geel Met Regenjas Capuchon Geel Geel Capuchon Duo Capuchon Duo xHAqECwZ*

Durban Vlakken Bomberjack Blauw Met Contrast rtrCq
zwart Desigual met bloemprint bloemprint blouse zwart met met blouse blouse Desigual Desigual
zwart Desigual zwart blouse Desigual blouse met Desigual bloemprint blouse met bloemprint met
WIJ WILLEN U GRAAG ONTMOETEN!
035 - 582 27 30 Contact
The engagement hackers
Gerrit van der Veenlaan 4 - 3743 DN Baarn - T 035-582 27 306 - E [email protected]
Rits Durban Met Rood Bomberjack Met Met Rood Bomberjack Durban Bomberjack Durban Rits Rits SZ1cRZ
bloemprint zwart met blouse met blouse blouse zwart Desigual Desigual Desigual bloemprint met
Manteljas Dutch Dandies Dandies Manteljas Dutch Manteljas Dutch Dutch Dandies Manteljas Dandies Dandies Dutch Manteljas qwU6H